Rumsren valp

Alla valpar är olika och utvecklas i olika takt, men generellt sett brukar en hund ha lärt sig att kontrollera sin blåsa vid 8–18 månaders ålder. Att lära valpen att bli rumsren kan vara jobbigt i början men flitig, konsekvent och kärleksfull träning ger resultat.

En liten valp kan inte hålla sig alls, rulla därför ihop dina mattor och bred ut kissunderlag, så kallade training pads, med bra uppsugningsförmåga på golvet. Skaffa också effektiva enzymatiska rengöringsmedel till hemmet så att du är förberedd om en olycka skulle inträffa.

Hur ofta ska valpen gå ut?

För att valpen ska lära sig att bli rumsren så snabbt som möjligt bör man under de första veckorna gå ut med den ungefär en gång i timmen. Därtill bör du gå ut med den:

  • direkt efter att den sovit
  • mitt under vilda lekar
  • direkt efter att den ätit

Straffa inte valpen om den uträttar sina behov på en oönskad plats. Bestraffningar lär inte hunden var den ska kissa, utan gör snarare att det tar längre tid för den att bli rumsren. Torka upp kisset och avföringen utan att göra någon större sak av det. När valpen uträttar sina behov ute, beröm den med vänlig, glad röst. Du kan också belöna den med en godbit. När valpen blir äldre kommer du att lära dig känna igen tecknen på att den är kissnödig. En hund som behöver kissa börjar ofta snurra runt, sniffa på marken eller golvet och leta efter en lämplig plats. Senast då bör du skynda dig ut med hunden.