Byta foder - från valp till vuxen

När ska jag byta valpfodret till foder för junior eller vuxen hund?

Valpen växer för varje månad och det kan vara svårt att veta exakt när det är bäst att byta till foder för junior eller vuxen hund. Valpens foder innehåller vanligtvis mer fett och protein än foder till vuxna hundar. Samtidigt så kan det vara stor skillnad mellan olika fodersorter.

För att underlätta i övergången har vi därför gjort en lista att tänka på inför foderbytet:

  • Hur nära är hunden sin fulla storlek? Om hunden har utvecklats till en vuxenliknande storlek behöver den inte den extra energin som valpfoder vanligtvis innehåller – snarare får då valpfodret din vän att gå upp i vikt. Om hundens midja börjar försvinna är det klokt att byta till vuxenfoder.
  • Hur mycket rör hunden på sig? Mycket aktiva tonåringar (vanligtvis drag-, bruks- och jakthundar) förbrukar mycket energi och de kommer att gå ner i vikt om övergången från valpfoder till vuxenfoder sker för tidigt. Många aktiva hundar kan äta valpfoder hela sitt vuxna liv och må jättebra!
  • Med vilken typ av kost har andra liknande raser eller individer vuxit till att vara friska vuxna?
  • Har valpens uppfödare några rekommendationer när det gäller kosten?
  • Vad tycker veterinären om hundens näringsintag, rasens benägenhet för viktproblem och tillväxthastigheten för just din hund?
  • Följ inte blint rekommendationerna för portionsstorlekarna på foderförpackningarna – detta måste du anpassa efter om din hund är mager, verkar normalviktig eller överviktig. Om hunden är under- eller överviktig bör du kolla på hela dieten, inte bara vad foderförpackningen säger.
  • Det är viktigt att hålla koll på godsakerna din vän stoppar i sig: om hunden får feta grisöron varje dag är skillnaden på 1–5% fett i maten meningslös. Med rikliga portioner av exempelvis grisöron är den totala fettmängden alldeles för hög, vilket du måste räkna ihop med fettmängden i fodret.