Aktivera din hund

Alla hundar behöver rörelse – och dessutom är det en rolig, gemensam aktivitet mellan ägare och djur att lära sig något nytt tillsammans. När det gäller aktivering och lekar bör du utgå ifrån vad rasen har för behov när det gäller att jobba både med kropp och knopp. Motion är ett måste men det är också viktigt att hunden får chans till stimulerande tankearbete. Nedan följer lite tips och råd om hur du kan aktivera och stärka din hunds mentala förmåga – för en gladare och mer harmonisk tillvaro.

Vardagsaktivering på hundpromenaden 

Titta runt i omgivningen på er nästa promenad – du kommer säkert att upptäcka bänkar att balansera på, sandlådor att hoppa i eller en låg mur som kan passa som hinder. Locka upp hunden med en godisbit, belöna den och låt den hoppa ned och fortsätta promenaden.

Bollar är alltid roliga för hunden

Med en rund aktivitetsboll får hunden rulla bollen så att det godis du stoppat i den ramlar ut. I början kan hunden bli frustrerad och försöka tugga sönder bollen så du får ha uppsikt så att varken hund eller boll skadas. Några tips:

  • Flera bollar har en funktion där man kan ändra svårighetsgraden genom att reglera hålets öppning.
  • Välj godis som inte kladdar, då slipper du göra rent inuti bollen.
  • Använd ganska mycket godis till en början för att hjälpa hunden innan den blir duktig på att få ut godiset.
  • När aktiveringsbollen blivit för lätt, testa molekylbollen. Den går inte att rulla utan måste puttas över till en ny sida vilket gör att hunden måste byta teknik.

Väck hundens hjärnceller med ett aktiveringsspel

Nina Ottosson-serien innehåller flera populära aktiveringsspel av både plast och trä. Vissa spel går ut på att gömma godis under ihåliga klossar som sedan måste lyftas med munnen för att hunden ska komma åt godiset. I ett annat spel ska hunden skjuta undan brickor för att godiset ska komma fram.

Sök efter hundgodis

Det krävs inte mycket tid för att aktivera sin hund. Har du en trädgård kan du snabbt kasta ut små godisbitar över gräsmattan och uppmana hunden att söka så kommer den jobba hårt för att hitta varenda bit du kastat ut. På så vis får hunden aktivering som den tar på allvar samtidigt som du hinner pyssla med annat.

Öva på personsök

Förutom att söka efter godis är det även roligt och lärorikt att söka efter personer. Denna aktivitet går att göra i princip vart som helst i olika svårighetsgrader.  Här får hunden användning för sitt väl utvecklade luktsinne samtidigt som den måste koncentrera sig på uppgiften att följa doftspåret. Du börjar med att visa för hunden att du har godis eller favoritleksaken i handen. Därefter håller någon annan i hunden medan du gömmer dig bakom ett träd eller liknande medan hunden ser på. För att öka svårighetsgraden kan du sedan gå en bit där hunden inte ser dig, gå i cirklar eller göra långa hopp för att göra det svårt för hunden att följa ditt spår.

 

Vi önskar dig och din hund lycka till med aktivitetslekarna!