Ut och vandra i naturen!

Sugen på att gå ut och vandra med din hund? Vi har samlat de bästa tipsen.

Börja med att gå kortare vandringsleder först, så att ni vänjer er sakta men säkert. Mindre dagsutflykter är toppen och det finns massor av vackra leder att gå i vårt avlånga land

Hur långt bör vi vandra?

Terrängpromenader är mer krävande för både dig och hunden än en vanlig stadspromenad. Tänk på att det förmodligen går lite långsammare att ta sig fram än vanligt.

  • 5-15 km brukar vara lagom för en dagstur
  • Ta hänsyn till din hunds ålder och skick när du väljer rutt
  • En tur på 10 km i krävande terräng med pauser tar ungefär en halv dag
  • Kom ihåg att dricka vatten, beundra naturen och vila emellanåt

Packa picknick

Alla behöver energipåfyllning. Både människor och hundar. Är ni inte borta hela dagen kan det räcka med energirikt snacks till hunden. Och viktigast av allt: vatten! Ta alltid med vatten till både dig och hunden, man vet aldrig om det finns att tillgå på vägen.

Håll värmen

När temperaturen börjar krypa under 10 grader, eller när det blåser ordentligt är det inte bara smart, utan nödvändigt, att packa varma kläder till både dig och hunden. Ta även med sittunderlag så att ni håller er varma om baken när ni stannar för paus.

Vett och etikett längs vägen

Det finns ofta skärmskydd och stugor längs vandringsleder, där det passar bra att ta rast. De flesta vandrare accepterar husdjur, men kom ihåg att vissa är rädda eller kanske allergiska. Visa hänsyn och flytta dig om du behöver.

Risker i naturen

För det mesta är det lugnt och fridfullt i vår svenska natur. Men det är alltid bra att vara förberedd om olyckan skulle vara framme.

  • Här kan du läsa om hur du ska agera om hunden får värmeslag eller blir biten av orm eller insekt.
  • Ha närmaste jour-veterinärs nummer till hands.
  • Ha hunden i koppel om den har för vana att springa ifrån dig.

Naturreservat och nationalparker – koppel eller inte?

I vissa nationalparker gäller absolut kopplingstvång, i andra nationalparker är det helt förbjudet att ha hund. Hos Naturvårdsverket kan du läsa vad som gäller dit du tänkt åka. I de flesta naturreservat gäller kopplingstvång, oftast sitter en informationsskylt vid entrén som talar om vad som gäller. Vill du ha koll innan du åker? Hör av dig till aktuell länsstyrelse eller kommun.

Sova över i naturen?

Börjar dagsturer bli för enkelt? Vill ni testa att sova i naturen som riktiga vandrare? Var beredd på att din vän kanske har lite svårt att komma till ro till en början. Men hundar vänjer sig snabbt vid nattens ljud.

Tält, skärmskydd eller stuga?

Sugna på att tälta? Se till att ni har ett vattentätt tält. På campingplatser och mindre utsatta miljöer kan det räcka med vattenpelare 1500-2000, medan vattenpelare 3000 är att rekommendera om ni ska tälta på fjället. I och med att andra vandrare kan vara hundrädda eller allergiker är det bra om ni inte är beroende av skärmskydd och stugor. Många hundar trivs i tält, där slipper de mygg och får lite värme.

Egen ryggsäck?

När ni går längre vandringar kan hunden ha sin egen ryggsäck. Då kan den hjälpa till och bära sin egen mat. Tänk på:

  • Ryggsäcken ska sitta bekvämt och inte begränsa hundens rörelser
  • Öva genom att gå kortare turer med ryggsäck innan ni ger er ut på långvandring
  • Packa inte för tungt, hunden får inte bära mer än den klarar

Obs! En lång vandring med ryggsäck kan belasta hundens muskler. Var uppmärksam.

Skydda tassarna med skor

Om vandringen varar i flera dagar och ni promenerar flera mil kan hundens tassar behöva lite omsorg. Framför allt i stenig och grusig terräng och i frostig snö eller is. Även ett snällt underlag kan bli jobbigt för trampdynorna efter många mil.

Vid varje paus kan du passa på att kolla hundens klor, trampdynor och mellan tårna. Om du hittar rodnader, sten eller något som inte ser bra ut så se till att tassarna är rena och torra och sätt en sko på varje fot. På kvällen kan det vara skönt att smörja med lite tassalva. Kom ihåg att träna vovven att gå i skor i god tid innan vandringen.

Vad blir det för mat?

Ta med samma mat som din hund är van att äta hemma. Då slipper ni förhoppningsvis diarré. Öka den dagliga matransonen något, eftersom ni rör på er mer än vanligt. Packa även ner ett tuggben eller två, det uppskattas.

Färskfoder

Äter din hund våt- eller färskfoder? Lugn! Det går bra att ta med på vandring. Fryst färskfoder håller ett par dagar inpackat i tidningspapper. De flesta våtfoder klarar sig utmärkt i rumstemperatur så länge de är oöppnade. Det går även blöta upp torrfoder med lite vatten för att göra det lite smaskigare.

Nu är det bara ge sig iväg!

Att vandra tillsammans med sin bästa vän är en upplevelse utöver det vanliga. I naturen kommer ni att fördjupa er relation och komma närmare varandra. Ha en fantastisk vandring!