Se upp för sommarens faror

Åh härliga sommar. Ljusa, långa dagar. Varmt i luften och förhoppningsvis strålande sol. Många djurägare passar på att ta semester och har äntligen mycket mer tid med sitt husdjur. I den stressiga vardagen är det lätt att missa små tecken på att din fyrfota vän inte mår helt hundra. Kanske märker ni nu att katten sover mycket mer än ni trott eller att hunden är lite stelare än vanligt. Ta vara på er lediga tid ihop och fånga upp eventuella tecken på att ditt husdjur inte mår så bra. Är du orolig? Boka en tid för hälsokoll hos veterinären.


Sommarens faror

Under sommaren slår naturen ut i full blom och detta kan leda till en del bekymmer för din fyrbenta vän. Det finns en del saker du bör se upp med och en del saker som kan vara bra att tänka på när sommaren är som vackrast.


Eksem

Framför allt hundar med lite tjockare päls kan få problem med så kallade våteksem eller ”hot-spot” under sommaren. Dessa blommar vanligen upp under öronen, på kinderna, halsen och på huvudet. Våteksem kliar oftast. Eksemen dyker ofta upp när pälsen blivit blöt och sedan tagit långt tid på sig att torka. Det är bra att alltid ha som vana att torka hunden torr efter bad, speciellt på ställen såsom ljumskar, armhålor, under öronen och andra ställen där det lätt blir fuktigt och varmt.

Misstänker du att din hund fått ett våteksem är det bra att klippa/raka ner pälsen så mycket det går vid utsatt område. Ser såret infekterat ut bör ni uppsöka veterinär. Ha gärna krage eller liknande på hunden så att den inte kommer åt att klia. 


Överhettning

Precis som människor kan hundar och katter bli överhettade i sommarvärmen. Tänk på följande:

  • Lämna aldrig din hund eller katt i bilen. Temperaturen i bilen stiger snabbt och kan i värsta fall leda till döden för ditt husdjur
  • Ha alltid med vatten som du kan erbjuda din hund när ni spenderar dagen hemifrån.
  • Är din hund extra känslig för värmen? Undvik intensiv motion mitt på dagen när det är som varmast
  • Har din hund eller katt ingen päls kan det vara bra att skydda huden mot solens strålar med solskyddsfaktor eller täckande kläder

Upplever du att ditt djur blivit för varmt? Ta det till en sval plats, kyl försiktigt med kalla handdukar och erbjud vatten. Blir inte djuret bättre efter en kort stund, uppsök veterinär.


Alger

I vissa sjöar och hav uppstår extra mycket algblomning som kan vara direkt skadligt för ditt djur. Algblomning kan se ut som en gröngul soppa eller en blågrön trådig massa.

Att bada under algblomning är oftast inte skadligt i sig men kan ge upphov till hudirritationer och ögonbesvär. Däremot kan det vara mycket farligt att dricka vattnet och ditt djur kan bli allvarligt sjukt och till och med dö av förgiftning. Som djurägare är det såklart är svårt att styra om djuret dricker vatten eller ej så det enklaste är att ni undviker vattnet helt under algblomningen.

Du kan också bli sjuk av alger och de första symtomen vid förgiftning är liknande hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Husdjur som uppvisar symptom bör få veterinärvård så fort som möjligt.


Ormbett

När värmen stiger så dyker de slingrande ormarna upp. Solandes på en sten eller gömda i gräset. De flesta ormar är väldigt skygga men ibland kan de bita en nosande hund eller nyfiken katt i försvar. Har din hund eller katt blivit ormbiten så brukar området svullna till i princip dubbel storlek på bara några minuter. Ofta kan du även se två små ingångshål i huden där ormen bitit. De flesta hundar och katter blir bitna i ansiktet eller benen.

De djur som blir bitna i tassar eller ben, svullnar snabbt upp och får mycket ont. De haltar och försöker ofta slicka och klia sig på stället där de blivit bitna. Det är bra att undvika att djuret rör på dig, försök hålla det i stillhet och åk direkt till närmsta veterinär.

De djur som blir bitna i ansiktet/nosen är än mer utsatta och här kan det verkligen bli akut. När nos och ansikte svullnar upp blir lätt andningsvägarna påverkade vilket i sin tur kan vara livshotande. Uppsök veterinär så fort som möjligt!

Idag rekommenderar man inte längre kortisontabletter till djurägare att ha hemma och självmedicinera sina djur med då man sett att dessa djur sedan är mer svårbehandlade än de som inte fått någon medicin. Man har till och med sett djur som mått bra hos veterinär efter att djurägaren gett kortison och som sedan fått åka hem och dött av ormgiftet dagen efter.


Naturen är härlig

Trots att sommaren för med sig risker så är den superhärlig och för många är det en period för extra kvalitetstid med sina fyrbentavänner.

Njut av lata sommardagar, bad, lek och kli bakom örat!

 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på vettris.se