Ta hand om magen

Hur mag- och tarmkanalen fungerar speglar även ditt djurs hälsa och välbefinnande. Detta kan ta sig uttryck i allt ifrån lindrigare matsmältningsproblem med diarré, kräkningar och gasbesvär som följd, till allvarligare situationer som kan orsaka exempelvis bristsjukdomar, inflammationer och magsår.

Orsaker till dålig mage
Några av de orsaker som kan leda till att magproblem uppstår är exempelvis obalans eller infektion/inflammation i tarmen, parasiter, stress eller att ditt djur ätit något olämpligt. Allvarliga störningar i mag- och tarmkanalen behöver behandlas av en veterinär, men lindrigare symptom kan ofta både lindras och förebyggas hemma. Något som är vanligt hos husdjur är tillfällig diarré eller förstoppning, men där kan husse eller matte ofta hjälpa sin vän att bli bättre.

Nyttiga bakterier
De nyttiga bakterierna i tarmen hjälper djuret på många sätt – de skyddar tarmslemhinnan, ökar motståndskraften och hindrar attacker från skadliga bakterier. Bakteriefloran kan exempelvis rubbas av förändrad kost, stress eller en antibiotikakur.

Så är du förberedd:

  • Ta alltid med dig den mat som ditt djur får hemma. Vissa aktiviteter och händelser kan påverka ditt djurs mage och därför är det bra att du inför till exempel resor, utställningar och tävlingar ser till att inte förändra kosten från vad den är van vid. 
  • Ge din vän tillskott som innehåller pre- och probiotika.
  • Om ditt djur har en känslig mage eller ska genomgå en antibiotikakur är det bra att ge ett tillskott av prebiotika. Det aktiverar tarmens nyttiga bakterier och förebygger såväl diarré som förstoppning.

Liten ordlista:

  • Probiotika = nyttiga bakterier som stödjer mag- och tarmkanalens funktion, exempelvis mjölksyrebakterier.
  • Prebiotika = näringsämnen som främjar de nyttiga bakteriernas tillväxt och aktivitet.
  • Tarmfloran = hundratals miljarder bakterier som lever i tarmsystemet.