Ta med husdjuret på resan!

I semestertider vill många såklart ta med sig sitt husdjur på resan. Det är både roligt och spännande att ta med sig sin fyrfota vän på semester. Dessutom är det väldigt bra miljöträning för hunden eller katten. Det finns en del saker att tänka på inför resan och vårt bästa tips är att planera i god tid!


Pass och vaccinationer

Ska ni resa utomlands behöver både hund och katt ha eget pass. Det fixar ni hos veterinären. Många undrar om man behöver ha ett foto på sitt djur i passet men det behövs inte, däremot finns det en ruta där man kan klistra in ett foto om man vill.

Alla hundar och katter som ska resa behöver vara id-märkta i form av ISO-mikrochip eller tatuering. Om ditt djur har en läslig tatuering som enligt resedokument (antingen ett EU-pass eller ett veterinärintyg) är gjord före den 3 juli 2011 behöver ditt djur inte märkas om med mikrochip. Tatueringen är då godkänd som id-märkning.

För att ditt djur ska få resa måste den även ha en giltig vaccination mot rabies. Oftast räcker det att man ger hunden eller katten en spruta och man är sedan redo att resa 21 dagar efter vaccinationen.

Om ni är på väg mot till exempel södra Spanien bör ni även fundera på att vaccinera mot Leptospiros som är en sjukdom som hundar kan bli smittade av i framför allt södra Europa. Leptospiros kan även smitta människor, till exempel om man hanterar urin från en smittad hund.

Många veterinärer känner till reglerna för de mest vanliga länderna i Europa men tänk på att det är du som djurägare som är ansvarig för att ta reda på vad som gäller för resor till och från Sverige. På jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller för just det land som du ska resa till.


Avmaskning

För inresa till exempelvis Norge krävs det att hundar är avmaskade mot dvärgbandmask. Tabletterna köps på apoteket och tas sedan med till veterinär som ser att djuret får sina tabletter och för in detta i djurets pass. Behandlingen ska utföras inom en period på högst 120 timmar och minst 24 timmar före den planerade resa. Från vissa länder bör man även applicera fästingprofylax innan inresa till Sverige.


Flyg

Ska du flyga med din hund eller katt är det bra att vara ute i god tid då många flygbolag bara har begränsat antal platser på sina flyg för husdjur. Olika flygbolag har olika regler så hör med det bolag du ska resa med vilka regler som gäller hos just dem. Hundar som väger mer än 8 kg brukar inte få resa i kabinen utan ska förvaras i en bur designad för flygresor i en del av bagageutrymmet. På flygbolagens hemsidor brukar man hitta information om hur stor en bur ska vara beroende på hur stor din hund är.

De flesta djur klarar en resa fint även om de kan vara nervösa vid själva lastningen. Har man en väldigt stressad hund kan man testa olika lugnande preparat men tänk på att man bör testa dem innan resa för att se hur just din hund reagerar, vissa individer kan må illa och kräkas vilket inte gör att hunden känner sig lugnare. Vissa individer blir också oroligare av att inte vara helt klara i huvudet vilket leder till mer stress och oro. Rådgör med din veterinär inför en resa och vad som passar just ditt djur.


Bilresa

En bilresa kan i många fall kännas lättare att genomföra än en flygtur och de flesta djur klarar av att åka bil utan några bekymmer. Det kan vara bra att öva med sitt djur redan från en ung ålder så att din hund eller katt vänjer sig vid bilåkandet. Katter är generellt mer känsliga och det kan bero på att de reser mer sällan än hundar men också att de är mer känsliga för ljud och rörelser. Tänk på att det finns särskilda regler som gäller för djur i bil, hundar ska sitta i bur eller med bälte till exempel. Det är också viktigt att hunden är välrastad innan avresa, är det en längre resa bör djuret ha tillgång till färskt vatten och få flera rastpauser på vägen.


Båt

Att spendera sommaren i en båt är mångas dröm och även djuren kan tycka att båtlivet är toppen. Det finns bra flytvästar för både hundar och katter och det bör självklart användas när man är ute på havet eller sjön. Båtdäck kan vara hala och svåra att gå på för framför allt hundar så kortklippta klor kan underlätta både för hunden och minskar även risken för att få fula märken på båten. Katter kan vara bra att ha i koppel så att de inte blir rädda och springer iväg, man kan även ha dem i en bur om man åker kortare sträckor. Precis som människor så kan djur med lite päls bränna sig lätt i solen så en bra solskyddsfaktor eller lämpligt klädesplagg som skydd kan vara värt att tänka på.

Vi önskar er en trevlig resa och hoppas att semestern med er favoritvän blir underbar!

 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på vettris.se