Övervikt

Att skämma bort sina husdjur och överösa dem med både kärlek och godsaker är något vi gör av ren välvilja. Kärlek kan de aldrig få för mycket av men det kan ibland blir för mycket av det goda, precis som för oss människor.


Övervikt leder till hälsoproblem

Övervikt är ett ökande problem för både människor och djur. Som veterinär lägger man ingen värdering i hur patienter ser ut, däremot finns det starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem:

Några risker som ökar är bland annat:

  • Högre påfrestning på ben och leder ökar risken för korsbandsskador och kroniska ledproblem.
  • Övervikt kan leda till sjukdomen diabetes.
  • Fel livsföring påverkar andningsvägar och cirkulation negativt.
  • Vid kraftig övervikt får katter problem att hålla sig rena eftersom de inte kommer åt att putsa sig naturligt vilket leder till tovor, mjäll och hudproblem.


Vad kan du som djurägare göra om ditt husdjur lider av övervikt?

Om du vet att ditt husdjur lider av övervikt finns det en hel del du kan göra. Tänk på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen så innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör djuret genomgå en hälsoundersökning hos veterinär.


Kost och måltider

Det finns effektiva dietfoder hos din veterinär speciellt framtagna för viktreducering. Personalen i din DjurMagazinet-butik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just ditt djur. Ge inte mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela gärna maten på flera mindre portioner under dagen.

All mat behöver inte alltid serveras i matskålen. Att servera maten i aktivitetsleksaker och speciella matskålar som stimulerar måtiden finns att köpa i butiken, och brukar dessutom göra måltiden både längre och roligare. Ofta är det givandet i sig som djuret uppskattar. Därför kan en del av foderransonen ges i form av godis vid exempelvis promenad eller träning. 


Aktivitet

Börja långsamt med konditionsträning. Gå längre och snabbare promenader eller börja med långsam cykling. Om din hund inte hänger med när du ökar tempot så kontakta din veterinär för en hälsokontroll. Katter är mer svårmotionerade men att ställa mat- resp vattenskål på olika våningsplan eller med höjdskillnad kan ge lite smygträning. Spännande katträd lockar också till rörelse.


Tips för att hjälpa ditt husdjur att hålla formen

Kroppens ämnesomsättning påverkas av mängden motion i förhållande till mängden kalorier man får i sig under dygnet. Därför är det viktigt att ha goda rutiner och som djurägare lära sig att ha kontrollen; i det här fallet förstår inte djuren sitt eget bästa.

Oavsett vilken diet man följer eller vilken fodertyp man ger är det viktigt att hålla reda på den rekommenderade mängden per dygn i förhållande till djurets storlek och att inte överskrida den.

Människomat innehåller ofta alldeles för mycket kalorier för våra husdjur. Även om man bara bjuder små bitar kan det bli ganska mycket mängd under ett dygn från köksbord, TV-soffa, skärbrädor och matresttallrikar. Det är ofta en vanlig kaloribov vid övervikt!

Djurgodis och tuggben är också extra kalorier vilket måste vägas in i den totala mängden kalorier per dygn. En hund förstår när den gör rätt och belönas gärna med en liten godisbit. Det behöver inte vara flera stycken samtidigt och man ska välja tillfällena med omsorg. Träning är kul och godis är ofta en motivator, men det är inte en måltid.

Pigga och friska djur med blanka pälsar och mycket spring i benen är målet! På vägen får vi själva gärna hänga med mot en hälsosammare livsstil. Kärleken till ditt djur går inte genom magen, den går genom dig.

 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på vettris.se. Kom in till din Vettrisklinik och väg din hund eller katt ibland! Ju tidigare man lägger märke till en viktuppgång desto lättare går trenden att vända.