Ny familjemedlem?

Är det äntligen dags att utöka familjen med en ny medlem? Valpar och kattungar är både spännande och roligt men ni behöver planera och fundera en del för att få till en så bra start som möjligt. Här följer lite tips och information som är bra att ha till hands. Vi hoppas att ni snart hör små tassar trippa runt där hemma.

Är det dags?

Första frågan ni måste ställa er är: ”Har vi möjlighet att ta hand om en liten valp eller kattunge?”. Att skaffa djur är ett stort ansvar som under många år är både tidskrävande och kostsamt. Därför är det viktigt att ni redan innan ni börjar spana in gulliga valpar och kattungar funderar över följande:

  • Har ni tid? En valp är mycket krävande och behöver tillsyn dygnet runt i början.
  • Vem ska rasta? Det kan vara bra att redan innan valpen kommit hem prata om vem som ska promenera med hunden. En hund bör rastas minst 4 gånger per dag, alla dagar i veckan, oavsett väder och ledigheter.
  • Har ni råd? En valp eller kattunge kostar oftast mer än vad man kan tro. Det är bra att ha ett sparande för sitt djur ifall det råkar ut för något oväntat.
  • Vem tar hand om hunden när familjen är på jobb/skola? Hundar får inte lämnas ensamma mer än 6 timmar, helst inte mer än 4 timmar åt gången. Katter ska ha tillsyn minst 2 gånger per dag.

Välja ras

När ni bestämt er för att ni vill ha en liten valp eller kattunge är det viktigt att läsa på ordentligt om de olika raser som finns. Om det är hundvalp som är aktuellt behöver ni även ta ställning till om ni vill ha en stor, medel eller liten hund? Vill ni ha en långhårig eller korthårig? Vad ska hundens huvudsyfte vara? Vill ni ha en ren sällskapshund bör ni undvika brukshundar eller vallhundar som behöver mer aktivitet än bara promenader. På internet kan ni hitta tester som kan hjälpa er att hitta den ras som passar just er.

När ni vält bestämt er för ras är det dags att välja uppfödare – en minst lika viktig del i valp-/kattungeköpet. En bra uppfödare kan hjälpa er att välja valp/kattunge och fungerar som support genom hela djurets liv.


Förbereda hemma

Förbered hemmet för er nya familjemedlem så att ni kan fokusera fullt ut när valpen eller kattungen väl anländer. Kom ihåg att köpa mat- och vattenskålar. Det är en bra idé att ställa en säng någonstans i hemmet, där djuret får vila och vara ifred. Om ert nya husdjur ska röra sig fritt hemma är det smart att djursäkra hemmet från allt som kan tänkas vara skadligt eller farligt.

De flesta uppfödare skickar med den mat som valpen eller kattungen redan är van vid. Fortsätt med denna mat de första veckorna. Det kan nämligen bli väldigt stressigt för en liten valp eller kattunge att både komma till ett nytt hem och samtidigt byta mat.


Vaccination, avmaskning, försäkring – tänk på allt!

Valpar och kattungar ska vaccineras när de är 8 och 12 veckor och sedan en gång varje år. De flesta uppfödare avmaskar valpen eller kattungen innan leverans och framöver behöver de bara avmaskas om ni misstänker att djuret har fått mask.

Precis som människor kan djur bli sjuka, därför är det bra att fundera på om ni ska försäkra ert djur. Det blir snabbt dyrt om ert djur blir sjukt, en försäkring underlättar och tar de största kostnaderna. Vill ni inte försäkra ert djur kan det istället vara bra med ett sparkonto till djuret ifall att ni stöter på oväntade utgifter.


Klämma, känna, titta – vänj den lille vid hantering

När den lille äntligen flyttat hem så är det dags för er att bekanta er med varandra. Det finns massor av olika kurser ni kan gå med er valp så snart den vant sig vid er och sitt nya liv. Vänj gärna valpen vid hantering hemma genom att kolla i mun, öron, ta på tassar och introducera kloklippning. En valp/kattunge som vänjer sig tidigt vid att olika människor tar på dem, bär dem och undersöker dem får det lättare den dag det är dags att gå till veterinären.


Om den lilla blir sjuk?

Redan innan ni fått hem er nya medlem kan det vara bra att kolla upp var det närmsta djursjukhus eller djurklinik ligger. Ha numret nära till hands och på ett lättillgängligt ställe, då är det lättare att hitta om något inträffar. Det kan även vara bra att införskaffa ett första hjälpen kit att ha hemma med sårvårdsprodukter och en termometer.

Normalvärden

Hund

Katt

Temp

38-39C

38-39C

Puls

60-160 slag/min

140-220 slag/min

Andningsfrekvens

10-30 andetag/min

20-40 andetag/min

 

Lycka till med er nya familjemedlem, vi hoppas ni får många härliga år ihop! 

Denna text är framtagen och skriven tillsammans med Vettris.  Läs mer om Vettris på vettris.se