Koppelträning för hund

För att lära din hund att gå i koppel krävs bra energi, tid och tålamod.

Nedan har vi samlat ihop en lista med tips och råd inför koppelträning med din hund:

  • Välj en bekväm sele eller halsband som passar bra på din hund. Det är viktigt att halsbandet eller selen inte skaver, stryper eller drar åt. Avvakta med flexikopplet och välj istället ett nylon eller läderkoppel på cirka 1,5 meter då du vill ha hunden nära när ni övar. Annars är risken stor att hunden börjar dra i kopplet. När hunden sedan är van vid att gå i koppel kan ni börja använda flexikoppel om ni vill.
  • Skippa mobilen och hörlurarna, nu är all fokus på dig och din hunds relation.
  • Det är många intryck i en ny miljö så försök att hitta en lugn och trygg plats att öva på som exempelvis i trädgården eller ett lugnt hörn av en park. När valpen blivit van kan ni börja promenera i området.
  • Sinnesstämningen är viktig för att det ska gå bra att öva med din hund. Hårda ord, ryck i kopplet, banningar och allt annat otrevligt hör inte hemma under koppelträningen, eller i någon annan situation med din hund för den delen. Här gäller det att jobba med positiv belöning.
  • Uppmuntra valpen att följa dig genom att locka och belöna med leksak, kroppsspråk, röst och/eller godis när hunden inte drar.
  • Om hunden drar ska du stå helt stilla. Var konsekvent och stå på dig och ignorera att hundenutför ett oönskat beteende. Vänta tills kopplet blir slakt och börja sedan gå åt det håll du vill (inte det håll hunden vill). Belöna, belöna, belöna när din hund gör rätt!
  • Valpar blir fort trötta. Träna hellre ofta och i korta pass och ge din valp tid att vila.
  •  Ta tillfället i akt vid varje väg ni korsar, grindar som ska öppnas och stängas med mera. Se då till att stanna och be hunden att vänta men du går fram och kollar läget. Det är du som ska speja och hålla koll, inte hunden. Här skickar du signaler till din hund att det är du som ansvarar för att ni är säkra och att det är tryggt och roligt att vara nära dig. När kusten är klar kallar du på din hund och ni kan fortsätta promenaden. Genom att göra så här kommer hunden att bli mer uppmärksam och följsam.

Vi önskar er lycka till och tveka inte att höra av er eller besöka er lokala butik för fler tips och råd!