Kattungens uppfostran

Så fort din kattunge känner sig hemma kommer du att märka att katter kan ta sig fram överallt, och gärna gör det. De klättrar i gardiner och byxben, bökar runt i garderober, hoppar upp på bord och tuggar på krukväxter. Fundera därför redan i förväg på hur du vill att din katt ska uppföra sig när den är vuxen, och uppfostra kattungen enligt detta.

6 tips om kattuppfostran:

  • Det är naturligt för katter att försöka ta sig upp på höga platser och att markera sitt revir genom att klösa. Om du skaffar ett eget klätter- och klösträd till katten är sannolikheten större att den lämnar dina möbler i fred. Man kan inte träna katten att låta bli att använda sina klor, eftersom det är ett arttypiskt, inbyggt beteende. Det bästa är att se till att katten gör det på rätt ställen.
  • Låt katten leka ofta – men inte med dina händer! Det kanske är gulligt när din kattunge mjukt biter dig i handen, men ett år senare är det inte längre så roligt. Om katten biter eller klöser din hand, låt handen ligga slapp. Katten tappar då snabbt intresset och du kan ta bort handen så snart du får tillfälle. Ge katten en leksak i stället eller aktivera den med hjälp av en kattvippa eller ett kattspö.
  • Kattens uppfattning om vilka saker som är leksaker formas när den är liten. Om du inte vill att katten ska riva sönder viktiga papper, böcker eller toalettpapper, låt den inte göra det som unge heller.
  • Lär katten att transportburen eller väskan är en trevlig och trygg plats. Ha den framme även när den inte behövs, så att den börjar dofta som hemmet och så att katten kan ta en tupplur i den. Du kan försiktigt lyfta och så småningom börja bära omkring katten i buren eller väskan hemma. Du kan exempelvis lyfta upp buren eller väskan med katten i på ett bord, där en godbit väntar. Om du vill lära katten att gå ute i koppel kan du också ta med buren eller väskan ut. På så sätt lär sig katten att transportburen eller väskan är trevlig, och du behöver inte tvinga in den när ni ska till veterinären.
  • Katter är skymningsaktiva djur, så det kan ta tid för katten att anpassa sig till människans dygnsrytm. Nattlig aktivitet är ett vanligt problem som många kattägare brottas med. Om du inte vill att din katt ska väcka dig mitt i natten för att den vill ha sällskap, leka eller bli matad är det viktigaste rådet detta: ignorera allt som katten gör nattetid. I svåra fall kan detta kräva några nätter av dålig sömn, då du kanske måste låtsas sova eller till och med använda öronproppar.
  • Skräm eller bestraffa aldrig katten genom att exempelvis spruta vatten. Gör så här om du vill lära katten att den inte får vara exempelvis på bordet: i stället för en sprayflaska, se till att ha några godbitar i närheten. När katten närmar sig den otillåtna platsen, fånga dess uppmärksamhet i god tid och locka den att gå någon annanstans. Och så det viktigaste: belöna!