Kattungens mat

När kattungen kommer hem till dig är den lite som en vuxen katt i miniatyr, men den växer snabbt. För att din kattunge ska få de bästa möjliga förutsättningarna för en sund tillväxt bör du ge den mat som innehåller kött och som ger den tillräckligt med energi samt rätt mängd vitaminer, mineraler och spårämnen. Rätt sorts mat minskar risken för livsmedelsrelaterade hälsoproblem. Din lilla kisse är i grund och botten ett rovdjur, och dess kropp fungerar optimalt när maten innehåller tillräckligt med animaliskt protein. Detta får katten i sig genom att äta kött.

Vilken mat är bäst för kattungen?

Högklassigt, komplett foder som är avsett särskilt för kattungar är ett enkelt och tryggt val. Sådant foder innehåller allt som din kattunge behöver. Uppfödaren skickar oftast med foder som din kattunge är van vid. Om du vill förändra kattungens diet, gör det först när kattungen har installerat sig i sitt nya hem och låt det ta tid. Foder för kattungar har ett högt energiinnehåll, eftersom en liten kattunge behöver nästan fem gånger så mycket energi som en vuxen katt. I komplett foder som är särskilt utformat för kattungar har man också tagit hänsyn till det faktum att kattungar behöver mer protein, vitaminer samt kalcium och andra mineraler än vuxna katter. När kattungen har börjat känna sig hemma bör du vänja den vid variation. Om man senare måste ändra på kattens diet på grund av exempelvis en sjukdom, kan det vara väldigt svårt om den har vant sig vid en alltför ensidig kost.

Hur ofta behöver kattungen äta?

En kattunge har ofta stor aptit, men en liten mage. Det ideala är att ge kattungen flera små portioner per dag. När kattungen nyligen har blivit stor nog att skiljas från sin mamma, kan du låta den äta så mycket som den orkar, eftersom dess lek och tillväxt kräver mycket energi. Du bör ändå hålla koll på den, eftersom benägenheten att lägga på sig övervikt är mycket individuell. Börja alltid med att läsa tillverkarens anvisningar om lämpliga portionsstorlekar på förpackningen. 3–4 små matportioner per dag är lämpligt för en kattunge. När katten är ett halvt år gammal bör man kontrollera mängden mat och vid behov gå ner till 2–3 måltider per dag.