Kastration katt

Kattkastrering – varför?

Har du inte tänkt använda din katt i avel är kastrering värt att fundera på. Genom kastrering undviker du att katten får oplanerade kattungar och du får i de flesta fall en mer harmonisk katt.

Okastrerad honkatt

Normalt blir en honkatt könsmogen vid 6-10 månaders ålder. Hur ofta och länge en honkatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar.  En honkatt som löper kommer att leta hanar att para sig med, och risken för oplanerad dräktighet är stor om hon går ute.

Om en honkatt inte blir dräktig löper hon högljutt varannan vecka året runt. En katthona med långa löpperioder mår oftast inte bra och frustrationen kan bli så stor att hon bokstavligen klättrar på väggarna. Att en honkatt tappar päls, hull eller kondition är inte ovanligt i dessa fall. Vissa katter kan också börja markeringskissa utanför lådan vilket kan skapa ett bestående problem för framtiden även om hon kastreras senare.

P-piller

P-piller är ett bra sätt att förhindra för täta kullar hos en avelskatt men långvarig behandling med  p-piller ökar drastiskt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. P-piller ges en gång i veckan kontinuerligt och en katt som rör sig ute kan lätt missa en tablett och snabbt bli fertil med oönskade kattungar som följd. Därför rekommenderar vi alla honkatter som inte används i avel att kastreras kirurgiskt.

Ingreppet: Kastrering av honkatt

När en honkatt kastreras opererar veterinären bort äggstockarna och hela eller delar av livmodern. Oftast kan man hämta sin katt redan samma dag som operationen utförs. De första dagarna efter ingreppet ska katten hållas inomhus, normalt sett läker huden på 10-12 dagar.

Okastrerad hankatt

En hankatt blir könsmogen redan vid sex månaders ålder. En hankatts könsdrift är tydlig:

  • urinen luktar starkt
  • hankatter som går ute är ofta hemifrån i långa perioder
  • hamnar lätt i revirslagsmål – ofta med sår och bölder som påföljd
  • en okastrerad hane bidrar också till att fler oönskade katter föds
  • innekatten blir rastlös och urinmarkerar revir på ex. möbler

Vi rekommenderar alla hankatter som inte används i avel att kastreras kirurgiskt.

Ingreppet: kastrering av hankatt

När en hankatt kastreras öppnas pungen och testiklarna tas bort. Pungen sys inte ihop igen utan får läka ihop själv. Hankatten repar sig snabbt och är oftast som vanligt igen en till två dagar efter ingreppet.

De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, gäller både hon- och hankatter, men normgruppen stödjer kastration redan så tidigt som 4 månaders ålder. Katten måste vara frisk för att genomgå operationen.

Övervikt

En kastrerad katt oavsett kön har oftast lätt för att öka i vikt. Var därför vaksam på kattens vikt efter kastrering och justera mängden foder eller byt till ett foder med lägre energiinnehåll. Be din veterinär om råd.

 

Denna artikel är skriven och framtagen i samarbete med Vettris. Hitta din närmsta klinik på vettris.se. Funderar du på att kastrera din katt och vill ha mer information kan du alltid kontakta din närmaste Vettrisklinik.