Förebygg julens faror!

Jul och nyår är hektiska tider. Det ska pyntas och bakas, julgranen ska kläs och paket ska slås in. Våra husdjur tittar nyfiket på och vill gärna vara med. Vad vi inte alltid tänker på är att det dyker upp en del faror för våra bästa vänner. Men misströsta inte! Vi har listat de vanligaste jul- och nyårsfällorna, så att du kan undvika dem.

Choklad
Hundar är förtjusta i choklad men tål inte teobromin som framförallt finns i mörk choklad. I tillräckliga mängder kan det orsaka skakningar, kramper och till och med hjärtflimmer, vilket kan bli livshotande. Ställ inte fram choklad om du inte kan övervaka den.

Ljus och brasor
Levande ljus och brasor ger både värme och hög mysfaktor. Det tycker katten också. En kattsvans tar lätt eld mot en ljuslåga, morrhår brinner snabbt upp och glöd i öppna spisar ger brännskador under tassarna. Var försiktig med eld, och se till att alltid hålla ett öga på den, och på katten.

Paketsnören
Glitter i granen och presentsnören runt paket är hör julen till. Många katter och hundar ser det som roliga leksaker att tugga på. Men när tråden kommer ner i magen får tarmarna allvarliga skador och katastrofen är ett faktum. Både hundar och katter faller årligen offer för detta, ibland är skadorna så stora att djuret inte går att rädda.

Lök
Många av våra delikatesser på julbordet innehåller lök, detta är giftigt för både katter och hundar. Löken innehåller toxiner som kan skada de röda blodkropparna. Kontakta en veterinär om ditt husdjur fått i sig lök i någon form.

Russin (och vindruvor)
Russin (och vindruvor), som vi ofta har framme, är giftiga för katter och hundars njurar. Man vet inte vilken dos som krävs eller vilket ämne som leder till allvarliga sjukdomar hos djuren. Vet man om att hunden eller katten har ätit russin eller vindruvor bör man kontakta en veterinär direkt.

Resor
Julhelgerna innebär ofta besök hos släkt och vänner med våra husdjur som resesällskap. Tänk på att ha bra transportburar i bilen och vid förflyttning. Oro under själva resan är inte farligt men om katten eller hunden plötsligt gör sig lös längs resans väg kan det orsaka trafikolyckor.

Smällare
Ljudet från nyårsraketer kan förorsaka stark ångest och skräck hos vissa hundar. Rädslan som sådan är inte farlig, men blir förstås mycket jobbig både för djuret och ägaren. Det finns kosttillskott hos din DjurMagazinet-butik som kan ha en lugnande effekt, det finns även receptbelagda preparat som din veterinär kan skriva ut efter en hälsoundersökning. För vissa hundar kan det räcka med att avleda med musik på radion, eller genom att ta en biltur när det är som värst.

Växter
Julblommor är trots sin vackra fägring inte alls nyttiga att äta, men upplevs ofta som både knapriga och goda av både hundar och katter. Amaryllis, Hyacint och Julstjärna orsakar diarréer och kräkningar. Liljor kan även orsaka njurskador.

 

Så, nu vet ni vad som ska undvikas och kan fira jul och nyår i lugn och ro. Till er alla önskar vi på DjurMagazinet en riktigt god jul och ett gott nytt år!