Aktivera din katt

Katter gillar, och behöver, stimulans för både kropp och knopp. Har du en utekatt kommer den mer eller mindre att motionera sig själv, men en innekatt däremot kan behöva en del uppmuntran för att bli nöjd. Det finns en mängd olika klätterträd och leksaker som man kan använda för att få igång kattens naturliga instinkter. Se till att förnya din katts vardag med olika roliga aktiviteter som att klösa, klättra, springa och jaga – samtidigt som du stärker relationen mellan er.

Aktiveringsleksaker

Att skaffa en aktiveringsleksak är ett enkelt sätt att aktivera katten på. Det finns roliga spel som du gömmer godsaker i samt aktiveringsbollar som både är kul och stimulerande för katten som får arbeta extra för att få ut godisbitarna.

 

Kattens jaktinstinkt

En innekatt blir lätt passiv och inaktiv, vilket kan leda till beteendeproblem och övervikt. Ensam kan det vara svårt för den att få utlopp för sin jaktinstinkt på ett naturligt sätt – men du kan hjälpa till.

  • Gör ditt hem till din misses jaktmarker genom att ställa ut mat- och vattenskålar på olika platser – gärna under eller ovanpå hyllor eller andra möbler.
  • Katten vill gärna speja över sina ”jaktmarker”. Genom att placera ett högt klösträd vid ett fönster så ger du din vän en bra och stimulerande utsikt full av intryck.
  • Om din katt får lust att gömma sig behöver den ha ett par gömställen att ta skydd på. Varför inte i en ”Cat cave”, en igloo-formad bädd eller en lämplig simpel låda?

Ut och upptäck er omgivning

Det finns praktiska selar som katten oftast vänjer sig lätt vid att ha på sig. På så sätt kan ni utforska livet utomhus. För dig som har en utekatt är kattlucka ett alternativ som låter katten gå in och ut som den vill oavsett om du är hemma eller inte. Kom ihåg att en innekatt snabbt kan bli rädd och förvirrad om den släpps ut i det fria. Tänk en extra gång innan du låter den gå fritt – särskilt om du bor i ett tätbebyggt område med mycket trafik.

 

Aktivera med kattmynta

Alla katter reagerar olika på kattmynta, vissa är ointresserade medan andra blir alldeles till sig. Därför kan leksaker med kattmynta vara perfekta träningsredskap som uppmuntrar din katt till att leka, träna och må bra – utan att den ens är medveten om att den faktiskt motionerar. Det finns även godis med kattmynta som du kan använda tillsammans med aktiveringsleksakerna. Vi har även en spray med kattmynta som du kan spraya på till exempel klöspelaren, då är det större chans att katten väljer klöspelaren framför dina fina möbler.

 

Laserpekare

Laserpekare är ett utmärkt exempel på att det inte behöver vara svårt eller tidskrävande att aktivera sin katt. Börja med att lysa nära katten för att få uppmärksamhet, rör sedan laserpricken längre bort. De allra flesta katter kvicknar till och börjar busa och leka. Kom ihåg att inte lysa i kattens ögon.

 

Lycka till med att aktivera din katt!