Ett hälsosamt husdjursliv!

Precis som vi människor så löper katter och hundar risken att drabbas av övervikt, och de olyckliga följder som kan följa med extra hull. De kan få problem med hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och ledproblem. Överviktiga katter kan även få svårigheter att tvätta sig ordentligt och får då mjällig och glanslös päls, särskilt på ryggen dit de inte når. Bra kost är superviktigt, men det finns andra faktorer som spelar in. Här har vi listat tips på vad du ska tänka på.

Rör på er

Både katter och hundar mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Olika hundraser har olika behov av motion och aktivitet. En stor hund behöver mer motion än en liten. Ta det bara lugnt med motionen när hunden är valp, muskler och skelett måste få växa i sin egen takt. Ge er inte ut på långa cykelturer eller löprundor för tidigt. Men en valp som busar i sin egen takt är såklart okej!

Utekatter motionerar ofta sig själva medan innekatter kan behöva din hjälp med uppmuntran och stimulans för att bli nöjda.

 

Hjärngymnastik

Börja tidigt med att träna hunden mentalt. Hundar gillar att lära sig nya saker. Genom lydnadsträning får du en härlig kontakt med din hund och förhoppningsvis en vän som lyssnar på vad du säger.

Även katter går att träna. Dels kan du lära katten saker och dels finns en rad olika aktivitetsspel och leksaker för att trigga hjärncellerna.

 

Kläm, känn och klipp

Börja tidigt med att dagligen känna igenom ditt husdjurs päls och kropp. Då vänjer sig djuret vid hantering och du lär dig snabbt hur ditt djur känns. På så sätt är det lättare att upptäcka om något är fel. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen (hundöron luktar nästan alltid litegrann, men det ska inte lukta illa), inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om hunden eller katten verkar ha ont någonstans.

Vänj även ditt husdjur vid att klippa klorna tidigt.

 

Håll koll i munnen

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din hund eller katt börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt.

 

Känn på juvren

Har du en intakt tik eller en tik som blivit kastrerad när hon var äldre än 1 år? Känn regelbundet igenom juvren, då kan du upptäcka eventuella juvertumörer i tid. Juvertumörer känns ofta som små hårda ärtor i huden vid bröstvårtorna. Detta gäller även katter.

 

Hälsokost och tillskott

Ett friskt husdjur som får bra foder behöver oftast inte några tillskott. Däremot äldre hundar och katter med stela leder kan må bra av lite glukosamin. Det finns även tillskott som lindrar besvär med urinvägar, päls, hud eller mage. Om du märker att ditt djur mår dåligt, så vänd dig först till en veterinär.

 

Värdefulla värden

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på ditt husdjur, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på ditt husdjur regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om djuret väl blir sjukt. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Det är storleksvariationerna som gör att pulsen varierar så kraftigt hos hund. En liten hund har nämligen högre puls än en stor. Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och gångra med 3 för att gå antal slag per minut.

Räkna andningen? Titta på sidan på hunden eller bakom revbenen på katten. Räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och gångra med 3. Öva på att räkna andetagen när ditt djur vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

 

Hjärtfrekvens (puls)

Andningsfrekvens

Temperatur

Hund

60 – 160 slag/min

10 – 30 andetag/min

38 – 39 C

Katt

140 – 220 slag/min

20 – 40 andetag/min

38 – 39 C